prawdopodobieństwo, rzut kostka
ruzamka: Rzucamy trzy razy czworoscienna, symetryczna kostka do gry. Na ściankach tej kostki wypisane są
liczby od 1 do 4. Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn wyrzuconych liczb będzie szescianem
liczby naturalnej jeśli wiadomo, że co najmniej raz wypadła liczba 4
14 sty 17:36
kochanus_niepospolitus:
A1) wypadła dokładnie raz 4.
zostają dwa rzuty ... abyśmy mieli w iloczynie mieli szcześcian jakiejś liczby, to w jednym z
tych rzutów MUSI wypaść '2' ... zostaje nam 1 rzut (i do wyboru 1,2 lub 3 oczka) ... jedyna
możliwość to 1 oczko
#A1 = 6
A2) wypadła dokładnie dwa razy 4.
zostaje jeden rzut i mamy już 4*4 = 24 ... aby mieć sześcian, to musiałaby wypaść także '4'
... co jest nierealne
#A2 = 0
A3) wypadła dokładnie trzy razy 4.
#A3 = 1
I teraz robisz:
P(A|B) = ...
gdzie A∩B = A1+A2+A3 ; B −−− wylosowano chociaż raz '4'
14 sty 17:45
ruzamka: Dlaczego musi wypaść 2 w A1?
14 sty 17:47
iteRacj@:
warunek A1 polega na tym, że wypadła dokładnie raz 4 czyli iloczyn na razie, po tym jednym
rzucie wynosi 4;
cel jest taki, żeby iloczyn był sześcianem liczby naturalnej i już nie możemy wyrzucić żadnej
4;
więc zostaje tylko zobaczyć, że 4=22 i "dodać" w którymś następnym rzucie 2 i w kolejnym 1
wtedy mamy 4*2*1 = 23
14 sty 18:47