trudne wykazywanie
matura:
Wykaż,że pole figury F określonej
F={(x,y): x,y∊R i log3(x2+y2)+3log3(x2+y2) +2≤0}
jest równe 6π j2
14 sty 17:18
matura :
Przepraszam

ma być − 3log
3(x
2+y
2)
14 sty 17:25
Basia:
log
3(x
2+y
2)+log
3(x
2+y
2)
3+2≤0
log
3(x
2+y
2)
4≤−2
(x
2+y
2)
4≤3
−2
| | 1 | | 1 | |
[(x2+y2)2− |
| ]*[(x2+y2)2+ |
| ]≤0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
x2+y2)2+ |
| >0 dla dowolnych x,y∊R |
| | 3 | |
musi więc być
| | 1 | | 1 | |
(x2+y2− |
| )(x2+y2+ |
| )≤0 |
| | √3 | | √3 | |
| | 1 | |
(x2+y2+ |
| )>0 dla dowolnych x,y∊R |
| | √3 | |
musi więc być
| | 1 | |
a to jest koło o środku O(0,0) i r2 = |
| |
| | √3 | |
nie powinno tam być w wyjściowym równaniu
−2 ?
wtedy wyszłoby 6π
liczy się identycznie
14 sty 17:35
Basia: no to teraz t jest banalne
14 sty 17:35
Eta:
założenie x≠0, y ≠0
podstawienie log3(x2+y2)= t
to nierówność przybiera postać :
t2−3t+2≤0 ⇒ (t−1)(t−2) ≤0 ⇒ t∊<1,2>
zatem 1≤ log3(x2+y2)≤2
3≤ x2+y2≤ 9 −−− figura jest pierścieniem o środku(0,0)∊F
długości promieni
R(zewnętrzne)=3 i r(wewntętrzne)= √3
to PF= π(R2−r2) = 6π [j2]
========
c.n.w.
14 sty 17:37
Basia: nie może tak być, masz prawdopodobnie jeszcze jeden błąd
albo to ma być
≥0, albo podstawą logarytmu jest 1/3
tak jak jest wychodzi okrąg i zewnętrze koło
Pole takiego obszaru = +
∞
log
3(x
2+y
2) − log
3(x
2+y
2)
3 ≤−2
| | (x2+y2) | | 1 | |
log3 |
| ≤ log3 |
| |
| | (x2+y2)3) | | 9 | |
| 1 | | 1 | |
| ≤ |
| / *9(x2+y2) wolno bo to jest stale dodatnie |
| x2+y2 | | 9 | |
9 ≤ x
2+y
2
x
2+y
2 ≥ 9
14 sty 17:42
Basia:
witaj Eto tam nie ma potęgi 2 przy logarytmie
14 sty 17:43
Eta:
Hej
Basiu
Nie zauważyłam tego

Myślę,że jednak powinna być potęga ( nie wiem czy kwadrat czy...
bo chyba nikt nie sprawdza czy umiemy dodać
log
3(x
2+y
2)+3log
3(x
2+y
2) =4 ......
Poczekamy na właściciela postu ...
matura
14 sty 17:48
Basia: a to poprawił; tam jest −3,ale na jedno wychodzi
14 sty 17:54