wykazać
swe: Wykazać, że jeśli a,b,c∊V to span{a,b,c}=span{a+b,b+c,c}
nie wiem nawet czym jest span
14 sty 17:02
Blee:
A tak trudno poszukac w internecie: "przestrzen span" ?
Student, trza ruszyc glowa i szukac odpowiedzi a nie czekac az ktos za Ciebie zrobi
14 sty 17:05
swe: sprawdzałem, nie rozumiem
14 sty 17:07
Blee:
Ale czego nie rozumiesz? Definicji ?
Na wykladach byles? Notatki masz?
14 sty 17:08
Adamm: to znaczy że
span{a, b, c} to przestrzeń
która składa się z wektorów a1*a+b1*b+c1*c gdzie a1, b1, c2 to skalary
w takim razie
span{a+b, b+c, c} składa się z
a2(a+b)+b2(b+c)+c2c gdzie a2, b2, c2 to skalary
trzeba wykazać że one zawsze rozpinają tą samą przestrzeń
14 sty 17:33
Adamm:
a1=a2
b1=a2+b2
c1=b2+c2
tak przypisując skalary a1, b1, c1 dostaniemy wektor z span{a+b, b+c, c}
czyli span{a+b, b+c, c}⊂span{a, b, c}
teraz wystarczy pokazać że takie przypisanie da się odwrócić, innymi słowy, rozwiązać
układ równań względem a2, b2, c2
14 sty 17:38
ktoś: Span = zbiór wszystkich kombinacji liniowych danych wektorów
14 sty 17:40