Rowania logarytmy i wykladnicza
ZBjcCCA: Hej,
mógłby ktoś mi pomoc rozwiązać dwa zadanka z funkcji? Kompletnie nie mam pojecia jak sie do
tego zabrac
Z góry dziekuje!
1. log2/3 x + log9x ≥ 5
2. 152x−3 = 3x 53x−6
14 sty 16:24
Basia: jesteś pewny, że pierwsze jest dobrze przepisane?
14 sty 16:38
Basia:
ad.2
152x−3 = 3x*53x−6
(3*5)2x−3 = 3x*53x−6
32x−3*52x−3 = 3x*53x−6 / : 3x*52x−3
32x−3−x = 53x−6−(2x−3)
3x−3 = 5x−3
x−3=0
x=3
14 sty 16:42
ZBjcCCA: Faktycznie, bład mam podaje prawidłowe:
tam jest log23 x + log9x ≥ 5
14 sty 16:54
ZBjcCCA: log23 x + log9x ≥ 5
14 sty 16:55
Basia: no to już lepiej
x>0
t=log
3x
| | 1 | | 1 | | 81 | |
Δ= |
| −4*1*(−5) = |
| +20 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
t∊(−
∞,t
2>∪<t
1,+
∞)
log
3x ≥ 2 ⇔ x≥3
2=9
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log3x≤(−5/2) ⇔ x≤3−5/2 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 35/2 | | √35 | | √34*3 | | 9√3 | |
i x>0
sprawdź obliczenia
14 sty 17:06
ZBjcCCA: dziekuje bardzo!
14 sty 17:31