baza
baza: kerf = {a,b,−b−2a}
jak znalezc baze kerf?
14 sty 16:07
Pytający:
To wektory 1−wymiarowe?
baza=[1]
[a]=a*[1]
[b]=b*[1]
[−b−2a]=(−b−2a)*[1]
14 sty 16:25
baza: nie to mial byc jeden wektor
{(a,b,−b−a)} = a(1,0,−2) + b(0,1,−1)
Bkerf = (1,0,−2),(0,1,−1)
mozna tak?
14 sty 16:43
Pytający:
Popraw zapis...
Ker(f)={(a,b,−b−2a): a,b∊ℛ}={a(1,0,−2)+b(0,1,−1): a,b∊ℛ}=lin({(1,0,−2),(0,1,−1)})
(1,0,−2) i (0,1,−1) to wektory liniowo niezależne, zatem tworzą bazę jądra f.
B(Ker(f))={(1,0,−2),(0,1,−1)}
14 sty 17:36