ciągi
juli: Ciąg (x−3,x,y) jest ciągiem arytmetycznym ciąg (x,y,2y) jest ciągiem grometrycznym o wyrazach
dodatnich. Znajdz wyraz ciągu arytmetycznego i geometrycznego
14 sty 15:43
Pytający:
| ⎧ | (x−3)+y=2x | |
| ⎜ | x*2y=y2 | |
| ⎨ | x>0 |
|
| ⎩ | y>0 | |
I rozwiązujesz.
14 sty 15:45
Basia: z własności ciągów
2x=x−3+y
y2=2xy
rozwiąż układ równań
14 sty 15:46
juli: mógłby mi ktoś krk po kroku rozpisać?
14 sty 15:47
Janek191:
1) 2 x = x − 3 + y
2) y2 = x*2y ⇒ y = 2 x
więc
2 x − x + 3 = 2 x
x = 3
=====
y = 6
====
Ciąg arytmetyczny; ( 0, 3, 6)
Ciąg geometryczny: ( 3, 6, 12 )
14 sty 15:48