Wartość dokładna pochodnej i iloraz różnicowy
Mamty: Witam, mam do policzenia wartość dokładną pochodnej w punkcie i iloraz różnicowy. No i liczę
tylko coś wyniki się nie zgadzają.
xo = 2, h = 0,1
f'(x) = −32x
3+18x
2+64x
wartość dokładna: −32*8+18*4+64*2 = −56
| | f(2+0,1) − f(2−0,1) | | −82,572 + 32,908 | |
iloraz różnicowy: |
| = |
| = −248,32 |
| | 2*h | | 0,2 | |
Gdzie robię błąd?
14 sty 15:22
Jerzy:
Nie rozumiesz pojęcia iloraz różnicowy.
14 sty 15:25
Benny: Pochodna to granica ilorazu różnicowego przy h→0
14 sty 15:26
Jerzy:
| | f(x0 + h) − f(x0) | |
Iloraz różnicowy: = |
| |
| | h | |
14 sty 15:27
Mamty: No tak ale czy iloraz różnicowy wprzód i wstecz nie daje ilorazu symetrycznego, który przybliża
wartość pochodnej?
14 sty 15:29
14 sty 15:30
Pytający:
Policzyłaś:
| f'(x0+h)−f'(x0−h) | |
| |
| (x0+h)−(x0−h) | |
Zamiast:
| f(x0+h)−f(x0−h) | |
| |
| (x0+h)−(x0−h) | |
14 sty 15:30
Pytający:
| | f(x0+h)−f(x0) | |
Oczywiście nie zmienia to faktu, że miałaś raczej policzyć |
| . |
| | h | |
14 sty 15:35