Pomocy mam problem z szeregami ;(
Nelly: 1. Wykazać, że podane ciągi są zbieżne do zera:
a) 2n/n!
b) 2n*n!/nn
2. Stosując warunek konieczny zbieżności, zbadać zbieżność następujących szeregów:
a) ∑∞n=1 √(n+1)/n
b) ∑∞n=2 n/√n2−1
14 sty 15:07
Basia:
ad.a
można indukcyjne wykazać, że n!>2
2n dla n≥5
wtedy
i tw. o trzech ciagach
14 sty 15:28
Basia: ad.2
a
n =
√1+(1/n)→1
| | n | | n | | 1 | |
bn= |
| = |
| = |
| → 1 |
| | √n2(1+1/n2) | | n√1+1/n2 | | √1+1/n2 | |
szeregi nie są zbieżne, bo warunek konieczny mówi:
aby ∑a
n był zbieżny musi być a
n→0
14 sty 15:32