pole płata
michal: pole płata pow z2=x2+y2 wycietej przez z=x2+y2
Mam probem z okresleniem przedziału całkowania.
14 sty 15:01
Adamm: najpierw można zauważyć że jest to stożek o nachyleniu = 45o żeby nie robić tego
schematycznie, ja to zrobię schematycznie
(x2+y2)2=x2+y2
(x=0 oraz y=0) lub x2+y2=1
innymi słowy całkujemy by dostać pole płata znajdującego się w okręgu x2+y2≤1
x=rcosθ, y=rsinθ, z=r − równanie parametryczne płata
θ∊[0, 2π], r∊[0, 1]
v(r, θ)=[rcosθ, rsinθ, r]
vr=[cosθ, sinθ, 1]
vθ=[−rsinθ, rcosθ, 0]
vrxvθ=[−rcosθ, rsinθ, r]
|vrxvθ|=√2r
P=∫02π∫01 √2r dr dθ = √2π
14 sty 15:14
Adamm: w kole x2+y2≤1 *
14 sty 15:15
michal: dziekuje panu
14 sty 15:21