matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność
Master:
Udowodnić: a
4
+b
4
+c
2
≥
√
8
abc
14 sty 14:48
Krzyś:
1
1
1
1
1
a
4
+b
4
+
c
2
+
c
2
≥4(a
4
*b
4
*
c
2
*
c
2
)
1/4
=4*(
)
1/4
abc=
2
2
2
2
4
...=
√
8
abc
14 sty 14:53
Master:
dziękuje ślicznie
14 sty 14:58