podaj prawdziwe stwierdzenia oraz udowodnij ich prawdziwosć lub nieprawdziwość.
kalinka2: funkcja g jest określona wzorem g(x) = x2008+x2010+x2012+2013 zawtem
a) istnieje arguemnt rzeczywisty dla którego funkcja przyjmuje wartości ujemne
b. istnieje punkt należący do wykresu funkcji g w uladzi xoy ktrego współrzędna jest równa
2012
c)istnieje taki wymierny arguemnt dla którego wartość funkcji g jest liczbą niewymierną
d) wtykres funkcji g w układzie xoy jest symetryczny względem osi OY
podaj prawdziwe stwierdzenia oraz udowodnij ich prawdziwosć lub nieprawdziwość.
14 sty 14:25
Janek191:
g(x) = x2008*( 1 + x2 + x4) + 2013 > 0 dla x ∊ℛ
a) NIE
b) NIE
d) TAK bo f(−x) = f(x)
14 sty 15:20