Prosze o pomoc ;d
darek: Wytlumaczy Mi ktoś jak to zrobić?
Wyraz an ciągu geometrycznego przedstaw w postaci an = a1 * qn−1
a) an=4&n
b)an=(−3)n+2
c)an= 6n−2
d)an=(−2)n
Między liczby 16 i 1024 wstaw:
a) takie 2 aby tworzyły c. geometryczny b) takie 5 aby tworzyły c.geometryczny
14 sty 14:24
iteRacj@:
a) podstawiając do wzoru n=1 oblicz a1, podstawiając do wzoru n=2 wylicz a2, następnie iloraz
ciągu geometrycznego
a na koniec wstaw do wzoru, który podajesz
14 sty 14:31
piotr: W drugim zadaniu przyjmując:
a
1 = 16
a
4 = 1024
| a4 | | 210 | |
| = q3 = |
| = 26 ⇒ q = 4 |
| a1 | | 24 | |
a
2 = a
1q = 16*4 = 64
a
3 = a
2q = 64*4 = 256
14 sty 14:47