Wyznacz wszystkie podzelne przez 2012^{2013} i udowodnij ich podzielność
kalinka2: dane są liczby a= 20122013, b = 5032013 * 24026, c = (2012671)3 ,
d=2012671= 20123
Wyznacz wszystkie podzelne przez 20122013 i udowodnij ich podzielność
liczba a to 2012 do potęgi 20 i ta potęga 20 do 13 potęgi jak coś
14 sty 14:16
Eta:
Popraw liczbę d
14 sty 14:34
kalinka2: d= 2012671 * 20123
14 sty 14:37
kalinka2: up
14 sty 18:24
kalinka2: up
15 sty 11:52
enter: b jest podzielna, bo b= 5032013 * 22*2013=5032013 * 42013=20122013
15 sty 12:00
Blee:
d= 2013671+3 = 2013674
Wniosek?
15 sty 12:17
Blee:
c = 2012671*3 = 20122013
Wniosek
15 sty 12:18
Blee:
a bedzie podzielne przez 2012
2013 jezeli 20
13 bedzie podzielne przez 2013.
Zauwaz ze 20
13 = 2
26*5
13 natomiast 2013 jest podzielna przez 3.
Wniosek
15 sty 12:20
Adam: Blee, z tym ostatnim to nieprawda
15 sty 12:51
Adam: 2013≤2013, więc dzieli
15 sty 12:54