suma liczby dwucyfrowej i liczby dwucyfrowej zapisanej przy pomocy tych samych c
kalinka2: suma liczby dwucyfrowej i liczby dwucyfrowej zapisanej przy pomocy tych samych cyfr lecz w
odwrotnej kolejności jest kwadratem pewnej liczby naturalnej. Wyznacz wszystie takie liczby
dwycyfrowe
14 sty 13:56
Pytający:
xy − zapis liczby dwucyfrowej, x liczba dziesiątek, y liczba jedności
yx − zapisana w odwrotnej kolejności
x,y∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
(10x+y)+(10y+x)=k2, k∊ℕ
11(x+y)=k2
x+y=11
x=2, y=9
x=3, y=8
x=4, y=7
x=5, y=6
x=6, y=5
x=7, y=4
x=8, y=3
x=9, y=2
14 sty 14:05
Lech: x− dziesiatki
y−jednosci
I liczba a= 10x +y
Il liczba b = 10y +x
Czyli a+b = 11 x + 11 y = n2 ⇒ x+y = n2/11
Czyli n= { 11; 22 ;33 ...}
Ale x+y = ....
Dokoncz .....
14 sty 14:05
kalinka2: dziękuję bardzo
14 sty 14:06