dany jest trójkkąt prostokątny abc o kącie prostym przy wierzchołku b. punkt d n
kalinka2: dany jest trójkkąt prostokątny abc o kącie prostym przy wierzchołku b. punkt d nalezy do boku
AB oraz AD = 6, bac 30 stopni i bcd 45. obicz dł. boków trój,ąta abc. wynik podaj w postaci a
+ b√c gdzie c => 0 i a,b,c są liczbami wymiernymi
14 sty 13:54
Eta:

1/ rysunek zgodnie z treścią zadania , a>0
Zauważ trójkąty "ekierkowe"
................
z tw. Pitagorasa w ΔABC
(2a)
2=a
2+(a+6)
2 ⇒ ..................... a=3+3
√3
|AB|= a+6= ...........
|BC|= a=.......
|AC|=2a=..........
14 sty 14:18
kalinka2: dziękuje
14 sty 14:20