w trojkacie równoramiennym ABC o podstawie AB dł. 12 i AD srodkowej 15. Oblicz
kalinka2: w trojkacie równoramiennym ABC o podstawie AB dł. 12 i AD srodkowej 15. Oblicz pole
powierzchni
oraz obwód trójkąta
14 sty 13:48
Eta:

1/ rysunek
2/ środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
to |AS|=10 i w ΔAES z tw. Pitagorasa |ES|=8 to P(AES) = 6*4=24
3/ trzy środkowe dzielą trójkąt na 6 trójkątów o równych polach
zatem P(ABC)=6*P(AES)= ...........
14 sty 14:25
kalinka2: dziękuje
14 sty 14:26