Macierze
qwerty: Sprawdzi ktoś? Przekształcenie macierzy
1) X= AC+BC=C(A+B)
2) X= CAT−(BCT)T=CAT−BT*(CT)T=CAT−BT*C=C(AT−BT)
3) X=(CAT)T−2A=CT*(AT)T−2A=CT*A−2A=A(CT−2I)
4)X= (ACT)T+3AT=AT*(CT)T+3AT=AT*C+3AT=AT(C+3I)
14 sty 13:43
Pytający:
Mnożenie macierzy nie jest przemienne:
AB+AC=A(B+C) ≠ (B+C)A=BA+CA
I jeszcze:
(AB)T=BTAT
Zatem popraw, bo wszystko źle.
14 sty 13:52
qwerty: rozwiązałby to ktos aby bylo poprawnie?
14 sty 14:27
Pytający:
1) X=AC+BC=(A+B)C
...
4) X=(ACT)T+3AT=CAT+3AT=(C+3I)AT
14 sty 15:42