Przedziały monotoniczności i ekstrema
mat1510:
wyszło mi ze f↗ (−
∞;−1)
f↘(1;+
∞) i brak ekstremów
14 sty 13:21
iteRacj@:
wpisz, jaką masz pochodną, bo powinna być ujemna w każdym z tych przedziałów
14 sty 13:45
Jerzy:
Funkcja stale maleje w przedziałach określoności.Brak ekstremów.
14 sty 13:48
14 sty 13:49
Jerzy:
Pochodna jest dobra.
14 sty 13:50
iteRacj@:
więc dlaczego taki wniosek, że f↗ (−∞;−1)
14 sty 13:55
mat1510: f'(x)=0
−2(x+1)(x−1)=0
x=−1 x=1 Dziedzina wyszłą (−∞;−1)U(1;∞)
czyli nie należą ale własnie tu się pogubiłem
14 sty 14:04
Jerzy:
Dziedzina dobra.
Teraz zastanów się jaki ma znak pochodna w tych przedziałach ?
14 sty 14:07
mat1510: no ma ujemny (−)
14 sty 14:10
Jerzy:
Czyli funkcja stale maleje w przedziałach określoności.
14 sty 14:11
mat1510: dziękuje
14 sty 14:21