Nazwa sposobu rozwiązania zadania
ford:
Mam zadanie
(49−3*3435)6 = [(72)−3*(73)5]6 = (7−6*715)6 = (79)6 = 754
Mam opisać w sposób oficjalny (stylem podręcznikowym) sposób rozwiązania zadania.
Co wykombinowałem:
Przedstawiamy liczby w takiej postaci, by podstawa potęgi była jak najmniejsza i [P[taka
sama]] (w tym akurat zadaniu jest to liczba 7), potem korzystamy ze wzorów (am)n oraz
ar*as = ar+s
Macie jakieś propozycje żeby prościej (krócej) to napisać bez straty ogólności ?
14 sty 08:36
krystek: ok
14 sty 11:25