Gra
111: Granice czy mam dobrze juz wyniki
2
∞=
∞
−2
∞= nie istnieje?
W pierwszych dwóch nieskończoność jest potęgą
14 sty 07:38
lokator: Druga granica: nieskończoność
Ostatnia: minus nieskończoność (bo do potęgi podnoszona jest tylko dwójka)
14 sty 08:35
111: A możesz mi wyjaśnić dokładnie jak to jest z tymi liczbami podnoszonymi do ∞, kiedy wychodzi +
kiedy − a kiedy 0, bo niby robie te zadania ale jakoś nie zawsze mi wychodzi dobrze
14 sty 15:01
Basia: lokator nie; jeżeli wyszło (3/4)−∞ to jest −∞
−2∞ → −∞
(−2)∞ nie istnieje
14 sty 15:52
Basia:
dla a=1 ⇒ 1±∞ symbol nieokreślony
−1 < a < 1 ⇒ a+∞=0
a>1 ⇒ a+∞=+∞
a<−1 ⇒ a+∞ nie istnieje
0< a < 1 ⇒ a−∞=+∞
−1<a<0 ⇒ a−∞ nie istnieje
a>1 ⇒ a−∞=0
a<−1 ⇒ a−∞= 0
chyba źle zrozumiałam; (34)−∞ = +∞
14 sty 16:03
Basia: i nie ucz się tego na pamięć
np. (3/4)−∞=((4,3)−1)−∞ = (4/3)+∞ = +∞
14 sty 16:05
Basia: nie 4,3 tylko 4/3 oczywiście
14 sty 16:06