Algebra abstrakcyjna
Całkowy: Algebra abstrakcyjna − w imieniu grupy proszę o ratunek przed kolokwium.
Do zadań nie otrzymaliśmy treści, podobnych przykładów wcześniej nie liczyliśmy, nie wiemy co
oznacza ≅ i f | [0,1]
Pomimo dużej porcji teorii z powodu tylu niewiadomych poniższe przykłady to dla nas abstrakcja
i nie jesteśmy w stanie sobie z nimi poradzić.
Z góry dziękujemy za pomoc z którymkolwiek z nich.
(1)
(ℤ6, +) ≅ (ℤ₂ × ℤ₃, +)
φ: (a,b) ↦ 3a + 4b (mod 6)
φ: ℤ₂ × ℤ₃ ↦ ℤ6
(2)
φ: ℤ ↦ ℤ₅
∀(λ∈ℤ) φ: λ ↦ λ (mod 5)
Ker(φ) = 5ℤ = {..., −10, −5, 0, 5, 10, ...}
(3)
C[0,1] ≅ C[0,3], C[0,1] = {f: [0,1] ↦ F: funkcja ciągła}
φ: f ↦ f○g , g(x) = x/3
(4)
φ − epimorfizm
φ: f ↦ f | [0,1]
φ: C[0,2] ↦ C[0,1]
(5)
Grupa pierwiastków z 1 st. 5 z mnożeniem jest izomorficzna z grupą obrotów 5∢ czegoś (funkcji?)
14 sty 02:45
14 sty 03:06
Basia:
≅ to zdaje się oznacza,że obiekty są izomorficzne
14 sty 03:09
Basia: a może tylko homomorficzne, nie jestem pewna
14 sty 03:12
Basia: jednak izomorficzne
14 sty 03:16
Basia: to pierwsze jest rozwiązane
opisana tam funkcja jest izomorfizmem, co łatwo sprawdzić
φ(0,0)=3*0+4*0=0=0(mod6)
φ(0,1)=3*0+4*1=4=4(mod6)
φ(0,2)=3*0+4*2=8=2(mod6)
φ(1,0)=3*1+4*0=3=3(mod6)
φ(1,1)=3*1+4*1=7=1(mod6)
φ(1,2)=3*1+4*2=11=5(mod6)
więc jest to izomorfizm, bo jest "na" i jest wzajemnie jednoznaczny
czyli Z6 i Z2xZ3 są izomorficzne
14 sty 03:22
Basia: to chyba nie są zadania do rozwiązania tylko przykłady do przyswojenia
14 sty 03:23
Basia:
(2)
φ: ℤ ↦ ℤ₅
∀(λ∈ℤ) φ: λ ↦ λ (mod 5)
Ker(φ) = 5ℤ = {..., −10, −5, 0, 5, 10, ...}
φ jest homomorfizmem określonym następująco:
Z i Z5 to, jak sądzę, grupy z dodawaniem
φ(x) = x(mod5)
Ker(φ) to jądro homomorfizmu czyli przeciwobraz elementu neutralnego, czyli φ−1(e) czyli
tutaj φ−1(0)
każda wielokrotność liczby 5 = 0(mod5)
czyli Ker(φ) = {5k: k∊Z} = {.....−20,−15,−10,−5,0,5,10,15,20,............}
14 sty 03:34
Basia:
3)
C[0,1] ≅ C[0,3],
C[0,1] = {f: [0,1] ↦ F: funkcja ciągła}
φ: f ↦ f○g , g(x) = x/3
C[0,1] oznacza zbiór wszystkich funkcji ciągłych określonych na przedziale [0;1],
C[0,3] oznacza zbiór wszystkich funkcji ciągłych określonych na przedziale [0;3]
istnieje izomorfizm przekształcający C[0,1] na C[0,3]
funkcjonał φ działa tak: φ(f) = f○q gdzie g(x)=x/3
φ jest izomorfizmem
1. φ(f1)=φ(f2) ⇔ f1○g=f2○g ⇔ f1=f2
2. jest "na" bo dla dowolnego F∊C[0,3] φ−1(F)= F*3
czyli C[0,1] ≅ C[0,3]
14 sty 03:49
Basia:
(4) φ − epimorfizm
φ: f ↦ f | [0,1]
φ przyporządkowuje funkcji f tę samą funkcję f "obciętą" do dziedziny [0,1]
φ: C[0,2] ↦ C[0,1]
sądzę, że należy wykazać, że φ jest epimorfizmem
albo wykazać, że φ przekształca C[0,2]→C[0,1]
w (5) nie wiem zupełnie o co chodzi
14 sty 03:59
Basia:
w(3) jest błąd, a nawet dwa
ma być:
istnieje izomorfizm przekształcający C[0,3] na C[0,1]
funkcjonał φ działa tak: φ(f) = f○q gdzie g(x)=x/3
2. jest "na" bo dla dowolnego F∊C[0,1] φ−1(F)= F○G gdzie G(x)=3x
14 sty 04:19