Dyskretna
Kamil: Ile jest pierwiastków w 1 w Z30?
Wie ktoś o co kaman?
14 sty 02:21
Basia: co to znaczy "pierwiastków w 1" ?
14 sty 02:35
14 sty 02:36
Kamil: Przepraszam zamiast "w" powinno byc "z".
14 sty 02:41
Basia:
k2=1 (mod 30)
czyli k2 = 30*n+1
czyli muszą to być liczby 31,61,91,121,151 ..........
co daje w zwykłym mnożeniu cyfrę jedności 1? tylko 1 i 9
czyli "kandydują" liczby 1,9,11,19,21,29
12=1 = 1 (mod30)
92=81=21(mod30)
112=121=1 (mod30)
192=361=1 (mod30)
212=441=21(mod30)
292=841=1(mod30)
czyli 1;11;19;29
14 sty 02:51
Kamil: Dziękuje bardzo znowu

.Tak z ciekawości skąd Pani ma taka wiedze z matematyki.Jest Pani
nauczycielką?
14 sty 02:56
Basia: Nie jestem zawodową nauczycielką.
Nigdy nie uzyskałam uprawnień pedagogicznych, bo mi się nie chciało.
A wiedza jak wiedza.
Najlepiej pamiętam to czego nauczyłam się jeszcze w szkole, ale studia nauczyły mnie
samodzielnego zdobywania wiedzy.
Teraz, przy tak rozbudowanym internecie, to bardzo łatwe.
Trzeba tylko umieć szukać, czytać ze zrozumieniem, wyciągać wnioski i umieć zastosować to co
się przeczytało.
A logicznego myślenia i wnioskowania nauczyła mnie mama,gdzieś tak na etapie "średniaków"
(przedszkole) i nie miało to formalnie nic wspólnego z matematyką.
Takie tam gry i zabawy logiczne.
14 sty 04:13