Dyskretna
Magda: Yoł

Siedzę już chwilkę nad tym zadunkiem i nie mogę zrobić.
Które elementy sa resztami kwadratowymi w
a)Z
12
b)Z
13
Dziekuję z całego mego serducha za pomoc
14 sty 02:10
Kamil: Nie wiem

**
14 sty 02:11
Magda: To nie dobrze koleżko
14 sty 02:13
Kamil: Idź spać i pomyślisz rano
14 sty 02:13
Basia: wiesz co to jest reszta kwadratowa?
14 sty 02:15
Magda: Ino nie moga iść spać ,bo w pon kolokwium
14 sty 02:15
Kamil: A
14 sty 02:16
Magda: Kwadrat dowolnej liczby całkowitej kończy się jedną z cyfr: 0, 1, 4, 5, 6, 9
14 sty 02:17
Basia: podaj definicję reszty kwadratowej
14 sty 02:17
Magda: czyli musze znalezsc liczbe ktora sie pomnozy przed siebie i z modulu 12 zostanie reszta
0,1,4,5,6 lub 9?
14 sty 02:17
Magda: Reszta kwadratowa modulo – taka liczba całkowita , że istnieje całkowite rozwiązanie równania
kongruencyjnego: , gdzie jest liczbą pierwszą. Prawo wzajemności reszt kwadratowych dostarcza
wielu informacji o resztach kwadratowych i liczbach pierwszych.
14 sty 02:18
14 sty 02:18
Magda: hmm
14 sty 02:19
14 sty 02:20
Adamm: Basia, przecież stamtąd skopiowała
14 sty 02:20
Adamm: zresztą, ktoś tu chyba lubi bardzo zmieniać nicki
14 sty 02:22
Magda: Dobra przyznje sie .Zrobiłam z 26 zadań 21 i te ostatnie 5 daje tu ,bo nie wiem o co chodzi
,ale po Waszych odpowiedziach wydaja sie banalne
14 sty 02:25
Basia: jak widać wymaganie co do p nie zawsze obowiązuje skoro masz liczyć mod12
no to szukaj wśród reszt z dzielenia przez 12, czyli wśród liczb 0,1,2,.....,12
dla których da się znaleźć takie x, że x2=reszta (mod12)
02=0 = 0 (mod12) czyli 0 jest resztą kwadratową
12=1 = 1(mod12) czyli 1 też
22=4 = 4(mod12) czyli 4 też
32=9 = 9(mod12) czyli 9 też
42=16=4(mod12)
52=25=1(mod12)
62=36=0(mod12)
72=49=1(mod12)
82=64=4(mod12)
92=81=9(mod12)
102=100=4(mod12)
112=121=1(mod12)
żadne inne już się nie znajdą
czyli resztami kwadratowymi w Z12 są 0,1,4 i 9
w Z13 trzeba zrobić identycznie
14 sty 02:34
Magda: Takie tłumaczenia to ja szanuje.Dziękuje ze wyrozumiałość i poświecenie czasu na mój problem.
14 sty 02:37