Matemtyka Dyskretna
Aleksia: Hejka
Mam dla Was mózgowców takie dziwne zadanko

Przedstaw tabele funkcji f(x)=4x+5 w pierścieniu
a) Z
13
b)Z
12
Oczywiscie jest to z matematyki dyskretnej
Z góry dziękuje za pomoc.
14 sty 01:46
Adamm: funkcja f: Z13→Z13 jak rozumiem
po prostu liczysz
f(0)=...
f(1)=...
i tak dalej
np.
f(12)=4*12+5=9+5=1
14 sty 01:53
Aleksia: Oj nie wiem czy to takie proste rozwiązanie wychodzi.Chyba cos tu jest zle bo miala byc tabela
funkcji jak w poleceniu
14 sty 01:55
Adamm: no ty masz zrobić tą tabelę, nie ja
użyj mózgu
14 sty 01:55
Aleksia: No tak ale czy tak sie ta tabele liczy?
14 sty 01:57
Adamm: tak
14 sty 01:59
Aleksia: No to ok. Dzieki za pomoc.Napisałam tak ,bo to zadanie wygłada za łatwo i nie chciałam w to
uwierzyc
14 sty 02:04
Basia:
f(0) = 5 = 5 (mod13)
f(1) = 9 = 9 (mod13)
f(2) =13 = 0 (mod13)
f(3) = 18 = 5(mod13)
f(4) = 21 =8(mod13)
f(5)=25=12(mod13)
f(6)=29=3(mod13)
f(7)=33=7(mod13)
f(8)=37=11(mod13)
f(9)=41=2(mod13)
f(10)=45=6(mod13)
f(11)=49=10(mod13)
f(12)=53=1(mod13)
a dalej musi się powtarzać (w obie strony)
zrób z tego tabelę taką jak tabelka częściowa zwykłej funkcji
x|| 0 | 1 |.......................| 12 |
y|| 5 | 9 |.......................| 1 |
dla Z12 identycznie
14 sty 02:06
Adamm: ok
przepraszam bo chyba cię trochę naskoczyłem
myślałem że szukasz gotowca, ale widzę że jesteś rozumna
14 sty 02:15