Dobrze?
Arek: Dobrze to zrobiłem?
| |−x+2| | |
| <2 D: |x−3|−2≠0 |
| |x−3|−2 | |
|x−3|≠2
x−3≠2 v x−3≠−2
x≠5 v x≠1 D=R−{1;5}
1. x∊(−
∞;2)
−x+2<−4+2(−x+3)
−x+2<−4−2x+6
x<0
2. x∊<2;3)
(x−2)<−4+2(−x+3)
x−2<−4−2x+6
3x<4
3. x∊(3;+
∞)
x−2<−4+2x−6
−x<−8
x>8
13 sty 23:33
Basia: niestety nie;
w przedziale (−∞;2) mianownik |x−3|−2 może być i dodatni np.dla x=0 i ujemny np,dla x=1,5
jeżeli chcesz mnożyć przez ten mianownik musisz rozważyć przedziały
(−∞;1) (1;2> <2;5) i (5;+∞)
13 sty 23:42
Basia: a poza tym rachunki dla przedziału (2,5) możesz pominąć
dla x∊(2,5) ⇒ |x−3|<2 ⇒ |x−3|−2<0
licznik stale dodatni, mianownik ujemny ⇒ ułamek<0<2
czyli przedział (2,5) na pewno jest podzbiorem zbioru rozwiązań
13 sty 23:48
Basia: przedział <1,2) tak samo
14 sty 00:02
Basia: przedział (1,2) oczywiście 1∉D
14 sty 01:09