Oblicz granice
Matitek: | | 4 | | 1 | |
Lim x−>1 ( |
| − |
| ) |
| | 1−x | | (x−1)2 | |
13 sty 22:44
5-latek: sprowadz do wspolnego mianownika
13 sty 22:47
Matitek: Już to robiłem
Tylko ma wyjść − niesk
13 sty 22:53
Matitek: Sprowadz do wspólnego mianownika xd dobra rada
13 sty 23:11
iteRacj@:
Sprowadzenie do wspólnego mianownika jest właściwym sposobem na obliczenie tej granicy.
| 4 | | 1 | | −4*(x−1) | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| (1−x) | | (x−1)2 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
| | −4*(x−1)−1 | | −4x+3 | |
= |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
| | −4x+3 | | −1 | |
lim(x→1) |
| =[ |
| ]= −∞ |
| | (x−1)2 | | 0 | |
wspólny mianownik z 22:53 czyli (1−x)*(x−1)
2 za skomplikowany
14 sty 00:10
14 sty 00:11
iteRacj@:
oj tak i nie powinnam o tym zapominać
14 sty 00:24
Basia:
14 sty 00:56