Nierówność z wartością bezwględną
Arek: Rozwiąż nierówność
13 sty 22:43
5-latek: Sprawdz czy mianownik moz esie zerowac .(
jesli nie to pomnoz obie strony przez mianownik i dzialej dalej
13 sty 22:47
Arek: Nie wiem jak to zrobić.
Może tak?:
|−x+5|+1=0
|−x+5|=−1
−x+5=−1 v −x+5=1
x=6 v x=4
13 sty 22:55
Arek: A może tak?:
1>|−x+5|+1
|−x+5|<0
−x+5<0
−x<−5
x>5
13 sty 22:57
5-latek: |−x+5|=−1
Zastanow sie nad tym
13 sty 22:58
Mila:
Nierówność :
|−x+5|<0 brak rozwiązań, ponieważ z def. |−x+5|≥0
13 sty 23:01
Arek: Aha nie może się zerować. I co dalej?
13 sty 23:03
5-latek: Dobry wieczor
Milu i dobranoc
13 sty 23:06
Mila:
Wartość bewzględna |a| ≥0 więc nie może być ujemna!
BRAK rozwiązań!
13 sty 23:08
Mila:
Dobry wieczór, gdzie się podziewasz Krzysiu?
13 sty 23:09