Algebra abstrakcyjna, pytania teoretyczne
Całkowy: Witam, chciałbym zapytać o kilka teoretycznych spraw związanych z algebrą abstrakcyjną.
1) Czy pierścieniem całkowitym nazywamy pierścień <S,+,•>, w którym TYLKO <S,•> nie posiada
dzielników zera?
2) Czy z faktu, że pierścień jest pierścieniem całkowitym wynika, że <S,•> jest grupą? (zatem
czy i cały pierścień jest wtedy ciałem? Jeśli nie, czego brakuje mu do ciała?)
3) Czy pojęcia "pierścień z jedynką" i "pierścień unitarny" są równoznaczne?
Przepraszam za możliwy niepoprawny zapis. Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc.
13 sty 22:17
Basia:
ad.1
Pierścieniem całkowitym nazywamy każdy pierścień z jedynką, w którym 0s ≠ 1s i a*b=0s ⇔
a=0s ∨ b=0s
ad.2
Nie, przykład <Z,+,*> jest pierścieniem całkowitym, ale <Z,*> nie jest grupą
(nie ma odwracalności)
ad.3
tak
14 sty 00:50