Logarytm
Maciek: Uzasadnij że liczba log32 jest niewymierna.
13 sty 22:07
Lech: log 3 2 = p/q , p,q − calkowite
Czyli : 3(p/q) = 2⇒ 3p = 2q ,, prawa strona parzysta , lewa nieparzysta , sprzecznosc
wiec log3 2 ≠ p/q czyli niewymierna !
13 sty 22:13
5-latek: Uzyj mógu ......
| | p | |
Zalozmy ze istnieja liczby wzglednie pierwszse p i q takie ze log 32 = |
| |
| | q | |
wtedy 3
p/q=2 stad3
p= 2
q co jet oczywiscie niemozliwe ze wzgledu na jednoznacznosc
rozkladu kazdej liczby na czynniki pierwszse
Wiec log
32 nie moze byc liczba wymierna czyli jest liczba niewymierna
Na drugi raz troche szacunku dla straszych i bez takich glupich odzywek .
13 sty 22:21