Macierz przekształcenia liniowego. Zmiana bazy.
ktoś: Macierz przekształcenia liniowego. Zmiana bazy.
Hej czy byłby ktoś w stanie mi to wytłumaczyć?
Przyjmując, że A jest macierzą liniowego przekształcenia F w S. Znajdź macierz B liniowego
przekształcenia w R
A = [1 1]
[1 2]
S={(1,1),(1,2)}, R={(1,0),(0,1)}
Oryginalna treść:
"Assuming that A is the matrix of a linear operator F in S find the matrix B of F in R:"
13 sty 22:01
Adamm: czy to nie jest przypadkiem przekształcenie tożsamościowe
13 sty 22:06
ktoś: Powiem szczerze, że nie mam pojęcia. Wcześniejsze zajęcia z algebry rozumiałem i się zgłaszałem
nawet, a tu nagle takie zadania i miałem wrażenie, że oprócz wykładowcy nikt nie miał pojęcia
o co chodzi
13 sty 22:14
ktoś: Jak ktoś byłby w stanie wytłumaczyć sposób rozwiązywania (nawet w punktach samych) to byłbym
wdzięczny
13 sty 22:50
jc: Aby mieć macierz przekształcenia, musisz mieć dwie bazy: bazę dziedziny i bazę
przeciwdziedziny.
Spróbujmy tak zinterpretować zadanie.
A = macierz przekształcenia R
2 →R
2, jeśli przyjmiemy jako bazę R
2 bazę S.
B = macierz przekształcenia R
2 →R
2, jeśli przyjmiemy jako bazę R
2 bazę R.
13 sty 23:09
ktoś: Dzięki. Zaraz postaram się przeanalizować
13 sty 23:55
ktoś:
Skąd to się wzięło :?
14 sty 00:32
ktoś: Chyba już rozumiem.
14 sty 09:57
14 sty 12:09
jc: Wyznaczyłeś macierz przekształcenia wybierając bazę S w dziedzinie i R w przeciwdziedzinie.
Ja po obu stronach wybrałem R. Stąd różnica.
14 sty 12:35
ktoś: Czyli oba są Ok? Czy to co ja zrobiłem jest niezgodne z treścią i samym zadaniem? xd
14 sty 12:46
ktoś: Ok chyba widzę, ze to co zrobiłem to nie jest to o co jesteśmy proszeni.
W takim razie. Jeśli byłbyś w stanie wytłumaczyć skąd się bierze
3 i 4 linijka w twoich obliczeniach to byłbym wdzięczny.
14 sty 13:06
ktoś: Hej JC. Robiłem te zadanie teraz metodą MR = MR(id)S*MS(F)*MSR(id)
I jednak wychodzi mi dalej inny wynik.
MRS(id)=
1 1
1 2
Potem MSR(id) = [MRS(id)]−1 =
2 −1
−1 1
I podstawiając do wzoru z początku:
[1 1] * [1 2] * [2 −1]
[1 2] [1 2] [−1 1]
=
[1 1]
[1 2]
Co nie zgadza się z twoim wynikiem.
17 sty 21:05
jc: Masz rację, coś pomyliłem. Teraz masz dobrze,
W przypadku 3x3 zaproponowałem taki właśnie sposób.
Ale tak, jak liczyłem, oczywiście też wychodzi.
W zdaniu sytuacja jest o tyle ciekawa, że Macierz F jest taka sama, jak macierz
zmiany bazy, w związku z tym, nie zmienia się.
17 sty 21:33
jc: Zwróć uwagę, że nic nie musisz liczyć.
Powyżej pomyliłeś jedną cyfrę.
17 sty 21:36
ktoś: A z tym, że nie trzeba liczyć to w sumie ciekawe spostrzeżenie
![](emots/2/zeby.gif)
Dzięki
17 sty 21:42