należy obliczyć granice. prawidłowy wynik to 1/3 oraz1/4. Prosiłbym o rozpisanie
Mateusz O:
lim(x−√x)/(x+√x−2)
x→1
lim (√x−2)/ (x−4)
x→4
13 sty 22:00
Lech: | | √x −2 | | √x −2 | |
Drugi przyklad lim |
| = lim |
| = 1/4 |
| | x−4 | | (√x −2)(√x+2) | |
13 sty 22:09
Basia:
ad.1
x→1
ponieważ licznik i mianownik →0 można zastosować regułę del'Hospitala
| x−√x | | | | | | 1 | | 2 | |
| → |
| → |
| = |
| * |
| |
| x+√x−2 | | | | | | 2 | | 3 | |
14 sty 00:20
Benny: a) inaczej
| | √x(√x−1) | | √x | | 1 | |
limx→1 |
| =limx→1= |
| = |
| |
| | (√x−1)(√x+2) | | √x+2 | | 3 | |
14 sty 00:28