Rozwiąż równanie
krótki opis zadania:
| | −2 | |
Mógłby ktoś rozwiązać te równanie? Bo coś przeoczyłem chyba,wychodzi mi |
| |
| | x−2 | |
13 sty 21:31
Eta:
To równanie jest sprzeczne
13 sty 21:37
Lech: D: x2 −4 ≠0 ⇒ x= R− { −2 ,2}
Mnozymy rownanie stronami przez ( x2 −4 )
x2 −4 −x(x−2) = 2x2 ⇒ x2 −x − 2=0 , Δ = 9 , x= −1 lub x= 2 orzucamy bo dziedzina !
13 sty 21:38
Eta:
założenie: x≠2, x≠ −2
x2−4+x(x−2)=2x2 ⇒ ............... x= −2 nie spełnia założenia
13 sty 21:39
Lech: Sorry , blad w druku powinno byc : x2 −4 +x(x−2) = 2x2 ⇒ 2x = −4 ⇒ x=−2 ,nie nalezy
do dziedziny , rownanie sprzeczne !
13 sty 21:41