wektory równanie wektorowe
Jula: Napisz równianie wektorowe oraz wynikające z niego równanie skalarne prostej przechodzącej
przez
punkt Po(−1,2,3) równoległej do v=(3,−2,5)
ktoś może pomóc nie mam pojęcia co i jak ?
13 sty 21:26
Adamm: r(t)=[−1+3t, 2−2t, 3+5t], t∊ℛ
równanie skalarne − o takim jeszcze nie słyszałem
13 sty 22:02
Basia:
równanie wektorowe
[x+1; y−2; z−3] = α[3;−2;5]
stąd:
x+1=3α
y−2=−2α
z−3=5α
trzeba wyeliminować α
2(x+1)=6α
3(y−2)=−6α
2(x+1) + 3(y−2) = 0
x+1 = −32(y−2)
5(y−2)=−10α
2(z−3)=10α
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2(z−3)+5(y−2)=0
z−3 = −53(y−2)
te czerwone to podobno równania skalarne
nie udało mi się zgłębić pochodzenia tej nazwy
14 sty 01:36
Adamm: za dużo tych wszystkich równań, nikomu do niczego to niepotrzebne
14 sty 01:50