Macierz
Kamil:

Rozwiąż z wykorzystaniem A
−1
To po znaku = to 0
13 sty 21:21
Lech: Jezeli wyznacznik tej macierzy wynosi 0 to nie ma macierzy odwrotnej A−1 ,
Tu moxna tylko rozwiazac rownanie : (1+x)2 −1=0 ⇒ x= 0 lub x= −2
13 sty 21:32
Basia: nie rozumiem po co bo
detA= (1+x)
2−2 = x
2+2x−1 =0
Δ=4+4=8
√Δ=2
√2
| | −2−2√2 | |
x1 = |
| = −1−√2 x2 = −1+√2 |
| | 2 | |
i prawdę mówiąc nie rozumiem treści, bo macierz odwrotna istnieje ⇔ detA≠0
13 sty 21:36
Basia: oj błąd; oczywiście (x+1)2−1 = x2+2x =0 dla x=0 lub x=−2
13 sty 21:38
Kamil: właśnie też nie rozumiem. Takie zadanie dostałem na kolokwium
13 sty 21:47
Adamm: no i po co Basiu z (1+x)2−2 liczysz deltę
przecież pierwiastki od razu widać
idź spójrz sobie jak się wyprowadza wzory na pierwiastki równania kwadratowego
13 sty 21:49
Lech: Moze po prawej stronie mie bylo 0 ,tylko inna wartosc , wtedy mozna obliczyc A−1 ,
dla uprzednio wyznaczonego x ,np dat A = 3 ⇒ x= 1 lub x= −3
13 sty 21:51
5-latek: Moze, bylo 0 ?moze nie bylo 0
Mam to gdzies .
13 sty 21:56
Lech: Lub det A= 8 czyli x= 2 lub x= −4
13 sty 22:18
5-latek: Lech moze 10 . 12 24 a moze milion .
13 sty 22:22
Basia: Wiesz
Adamm każde równanie kwadratowe rozwiążę bez liczenia Δ, także takie
ale może akurat wygodniej mi z Δ niż z przekształcaniem do postaci kanonicznej
temu kto zauważył związki i wprowadził pojęcie wyróżnika trójmianu kwadratowego pewnie też się
tak wydawało
13 sty 22:39
Adamm: było już w kanonicznej więc rozmowa bez sensu
13 sty 22:41
5-latek: Adamm wiecej taktu prosze . To kobieta .
13 sty 22:44
Adamm: ja nie dyskryminuje kobiet i traktuję je tak samo jak każdego innego człowieka
a tak poza tym, przez internet i tak nie mam pewności, co za różnica
14 sty 00:35
Mariusz:
Układ równań można rozwiązać z użyciem macierzy odwrotnej ale trzeba go
sprowadzić do postaci Cramera
14 sty 10:44