r.rozniczkowe
Monika: Jak rozdzielić zmienne w tym przykładzie?
y2+x2 y' = xyy'
Z tego jest:
u2 x2 + x2 (du/dx *x + u) = x2 *u (du/dx *x +u)
13 sty 20:55
Adamm: (y/x)2+y'=(y/x)y'
y=tx − podstawienie
13 sty 21:02
Monika: wyszło mi
∫x/dx = ∫u2/(u−1)du
Jak sobie z tym poradzić?
13 sty 21:11
Lech: Po podstawieniu jak proponuje @Adamm otrzymasz rownanie
| t−1 | | dx | | 1 | | dx | |
| dt = |
| ⇒ ∫ (1− |
| ) dt = ∫ |
| to juz latwe do obliczenia ! |
| t | | x | | t | | x | |
Powodzenia !
13 sty 21:27
Mariusz:
Adamm tak ale już zastosowała to podstawienie tylko innej literki użyła
Ja literkę t rezerwuje sobie dla zmiennej niezależnej
14 sty 14:09