Kat miedzy plaszczyznami
SEKS INSTRUKTOR: Oblicz kat między płaszczyznami :
k:
x=1+t+s
y=t−s
z=t+s
l: y−z−1=0
1. Wyznaczam 3 dowolne punkty na płaszczyźnie k, które nie leżą na jednej prostej
P1=(1,0,0)
P2=(2,1,1)
P3=(3,0,2)
Obliczam wektory P1P2 = [1,1,1] i P1P3=[1,−1,1]
Obliczam ich iloczyn wektorowy który wynosi (2,0,2), jego długość to 2
√2
Jest to wektor normalny tej płaszczyzny
Wektor normalny płaszczyzny l to (0,1,−1)
Liczę kąt:
| | |(2,0,2) o (0,1,−1)| | |
cos α = |
| i wychodzi z tego, że |
| | 2√2 | |
cos α = −1/2
W odpowiedzi do tego zadania mam, że kąt α wynosi π/3, więc zgadza się, ale gnębi mnie ten
minus, więc proszę o sprawdzenie.
Godzio:
Mimo wszystko jest błąd:
Iloczyn wektorowy:
[1,1,1] x [1,−1,1] = [2,0,−2]
Swoją drogą, wektory można odczytać z parametru t i s