Jądro macierzy
ktoś: Umiem wyznaczyć jądro zwykłymi układami równań, ale z rozwiązaniem tego za pomocą macierzy mam
problem ze zrozumieniem...
(x,y,z) −> (x+y, x+y, x+2y−z)
ker F = {(x,y,z)∊R3: F(x) = 0}
czyli
[ x+y ] [0]
[ x+y ] = [0]
[x+2y−z] [0]
Mogę to rozpisać na wektroy
x(1,1,1) + y(1,1,1) + z(0,0,−1) = (0,0,0)
ale co mi to da?
I jak to teraz robić?
13 sty 20:13
jc: Kiedy dwa wektory są równe?
Masz do rozwiązania jednorodny układ równań.
x+y=0
x+y=0
x+2y−z=0
czyli
x+y=0
x+2y−z=0
x+y=0
y−z=0
x = t, parametr
y=−t
z=−t
Jądrem jest jednowymiarowa podprzestrzeń R3 z wektorem bazowym (1,−1,−1).
13 sty 20:24
Ktoś : No tak to jest układem równań i to umiem. Ale nie da się tego zrobić jakos na samych
macierzach? Użytkownik Pytający pokazał mi wczoraj jedna metoda z transponowana macierzą, ale
wciąż nie rozumiem skąd transponowanie się tam wzięło, Wiec szukam sensu tego
13 sty 20:29
Godzio: Macierz:
1 1 0
1 1 0
1 2 −1
Dwa pierwsze wiersze są takie same, jeden wykluczamy
1 1 0
1 2 −1
Odejmujemy w2 − w1
1 1 0
0 1 −1
Odejmujemy w1 − w2
1 0 1
0 1 −1
I otrzymaliśmy równanie
x + z = 0
y − z = 0
czyli
x = −z
y = z
z ∊ R
13 sty 20:38
g: Można to sformułować macierzowo, ale to nie pomaga w obliczeniach.
F(X) = A*X (A macierz 3x3, X=[x,y,z])
szukasz wartości własnych A. Jeśli któraś jest równa zero, to odpowiadający jej wektor
własny jest wektorem bazowym jądra.
13 sty 20:45
ktoś: Mhm. A obraz w takim razie jak wyznaczyć? Są to wszystkie możliwe otrzymane wyniki po
przekształceniu tak?
13 sty 20:48
ktoś: Ok mam coś takiego co sie zgadza z odpowiedziami
[x + y]
[x + y]
[x+2y−z]
to daje
x(1,1,1) + y(1,1,1) + z(0,0,−1)
ImF = span((1,1,1),(1,1,2),(0,0,−1))
Jednak są to wektory liniowo zależne więc możemy ostatecznie zapisać to w postaci
W tym sposobie chodzi o to, że mamy zmienny x,y,z, które mogą się zmieniać tak? I wszystkimi
możliwymi rozwiązaniami będą wszystkie możliwe kombinacje liniowe tych wektorów z ImF?
13 sty 21:06
13 sty 21:25