funkcje dwóch zmiennych
Monika: Pochodna po x
df/dx ey * arcsin2 (x) = (ey )' * arcsin2 (x) + ey * (arcsin2 (x))'
Jak to rozwiązać?
y to stała, więc ey to liczba, a pochodna z liczby = 0
więc wynik to 0 + ey * (arcsin2 (x))' = ....
Jednak prowadzący na zajęciach mówił, że
ey * arcsin2 (x) = (ey )' * arcsin2 (x) + ey * (arcsin2 (x))' = ey * arcsin2 (x) +
ey * (arcsin2 (x))'
Jednak moim zdaniem wydaje się to nielogiczne.
Jak powinno byc?
13 sty 20:03
Lech: Jezeli ey traktujemy jako stala to nie obliczasz jej pochodnej podobnie jak dla
funkcji jednej zmiennej np : f(x) = a* sin(x) , f '(x ) = a* ( sin (x) ) ' = a* cos (x) .
Prowadzacy na cwiczenia powiedzial poprawnie i logicznie , popatrz do zbioru zadan ! ! !
13 sty 20:11
Basia:
f(x) = e
y*arcsin
2 (x)
| df | |
| = (ey)'*arcsin2 (x) + ey*(arcsin2 (x))' |
| dy | |
może po prostu źle zanotowałaś
to co podał prowadzący to pochodna po y
13 sty 20:12