matematykaszkolna.pl
rownania rozniczkowe Monika: Czy dobrze rozpoznałam te równania rozniczkowe? 1. y'√x=y3 o rozdzielnych zmiennych 2.y'(1+x2)+y=arctgx liniowe niejednoodne 3.y'√1−x2=3√y o rozdzielnych zmiennych 4. y'−(y/x)=8x2 liniowe niejednoodne 5. y' √x3=1+y2 o rozdzielnych zmiennych 6. y2+x2y'=xyy' liniowe niejednoodne
13 sty 19:44
Mariusz: 1 dobrze 2 dobrze 3 dobrze 4 dobrze 5 dobrze 6 źle (równanie jednorodne , sprowadzalne do rozdzielonych zmiennych)
13 sty 20:39
Monika: Dziękuję bardzo emotka
13 sty 20:49
Monika: Jak w 6 rozdzielić zmienne? Niestety nie wychodzi mi
13 sty 20:52
Mariusz: Jest jednorodne więc stosujesz podstawienie rozdzielające zmienne y=ux
13 sty 20:54
Monika: Tak właśnie zrobiłam. u2 x2 + x2 (du/dx *x + u) = x2 *u (du/dx *x +u) Niestety nie wychodzi mi uporzadkowanie tego.
13 sty 20:55
Mariusz: u2 x2 + x2 (du/dx *x + u) = x2 *u (du/dx *x +u) u2 + (du/dx *x + u) = u (du/dx *x +u)
 du du 
u2+x

+u=ux

+u2
 dx dx 
 du du 
x

+u=ux

dx dx 
 du du 
ux

−x

=u
 dx dx 
 du 
x(u−1)

=u
 dx 
 u−1du 
x

=1
 udx 
u−1 dx 

du=

u x 
13 sty 21:12
Monika: ln |u/u2| = ln|x|+C C=ln(c1) ln |u/u2| = ln |x*c1| xc1=1/u=x/y 1/y=c1 y=(c1)1 y=(c1(x))1 y'=(−c1(x))'/c12(x) w równaniu niejednorodnym wstawia się y oraz y' do dzialania y'+y*g(x)=0 A w tym przypadku?
13 sty 21:25
Monika: Wstawić do to głownego działania y2+x2y'=xyy' ?
13 sty 21:26
Mariusz: Po obustronnym scałkowaniu i powrocie do poprzedniej zmiennej masz całkę ogólną równania w postaci uwikłanej Możesz z postaci uwikłanej wyznaczyć x(y) za pomocą funkcji elementarnych Wyznaczynie funkcji y(x) będzie wymagało znajomości pewnej funkcji nieelementarnej
u−1 dx 

du=

u x 
 1 dx 
(1−

)du=

u x 
u−ln|u|=ln|x|+C u−ln|u|−ln|x|=C u−ln|ux|=C
y 

−ln|y|=C
x 
Jest to równanie jednorodne ale nie jest liniowe więc nie uzmienniamy stałej itp Z całki ogólnej można wyznaczyć funkcje x(y) za pomocą funkcji elementarnych
y 

−ln|y|=C
x 
y 

=C+ln|y|
x 
x 1 

=

y C+ln|y| 
 y 
x=

C+ln|y|