rownania rozniczkowe
Monika: Czy dobrze rozpoznałam te równania rozniczkowe?
1. y'√x=y3 o rozdzielnych zmiennych
2.y'(1+x2)+y=arctgx liniowe niejednoodne
3.y'√1−x2=3√y o rozdzielnych zmiennych
4. y'−(y/x)=8x2 liniowe niejednoodne
5. y' √x3=1+y2 o rozdzielnych zmiennych
6. y2+x2y'=xyy' liniowe niejednoodne
13 sty 19:44
Mariusz:
1 dobrze
2 dobrze
3 dobrze
4 dobrze
5 dobrze
6 źle (równanie jednorodne , sprowadzalne do rozdzielonych zmiennych)
13 sty 20:39
Monika: Dziękuję bardzo
13 sty 20:49
Monika: Jak w 6 rozdzielić zmienne? Niestety nie wychodzi mi
13 sty 20:52
Mariusz:
Jest jednorodne więc stosujesz podstawienie rozdzielające zmienne
y=ux
13 sty 20:54
Monika: Tak właśnie zrobiłam.
u2 x2 + x2 (du/dx *x + u) = x2 *u (du/dx *x +u)
Niestety nie wychodzi mi uporzadkowanie tego.
13 sty 20:55
Mariusz:
u
2 x
2 + x
2 (du/dx *x + u) = x
2 *u (du/dx *x +u)
u
2 + (du/dx *x + u) = u (du/dx *x +u)
| | du | | du | |
u2+x |
| +u=ux |
| +u2 |
| | dx | | dx | |
13 sty 21:12
Monika: ln |u/u2| = ln|x|+C C=ln(c1)
ln |u/u2| = ln |x*c1|
xc1=1/u=x/y
1/y=c1
y=(c1)−1
y=(c1(x))−1
y'=(−c1(x))'/c12(x)
w równaniu niejednorodnym wstawia się y oraz y' do dzialania y'+y*g(x)=0
A w tym przypadku?
13 sty 21:25
Monika: Wstawić do to głownego działania y2+x2y'=xyy' ?
13 sty 21:26
Mariusz:
Po obustronnym scałkowaniu i powrocie do poprzedniej zmiennej
masz całkę ogólną równania w postaci uwikłanej
Możesz z postaci uwikłanej wyznaczyć x(y) za pomocą funkcji elementarnych
Wyznaczynie funkcji y(x) będzie wymagało znajomości pewnej funkcji nieelementarnej
u−ln|u|=ln|x|+C
u−ln|u|−ln|x|=C
u−ln|ux|=C
Jest to równanie jednorodne ale nie jest liniowe więc nie uzmienniamy stałej itp
Z całki ogólnej można wyznaczyć funkcje x(y) za pomocą funkcji elementarnych
Odwrócenie tej funkcji wymagałoby znajomość pewnej funkcji nieelementarnej
14 sty 10:10