Chemia. Masa jonów. Czy dobrze zrobiłem?
Delcik: Witam! Zdaje sobie sprawę, że to nie forum chemiczne, aczkolwiek zdarzyło mi się tutaj trafić
na parę zadań chemicznych.
Zadanie brzmi:
Oblicz stężenia jonów H3O+ i OH− (mol jonów/dm3) w środowisku obojętnym, tj dla pH = 7.
Jakie masy tych jonów są zawarte w 400 cm3 wody?
Moje rozwiązanie:
pH = 7, więc pOH = 7.
CH3O+ = 10−7 = COH− = 0,0000001 mol/dm3
Vr = 400 cm3 = 0,4 dm3
0,0000001 mol/dm3 − 1 dm3
x mol/dm3 − 0,4 dm3
x = 4 * 10−8 = 0,00000004 mol/dm3
Dobrze to zrobiłem? Czuję, że nawalone na całej linii. Pozdrawiam!
13 sty 19:07
Krzyś: to nie forum chemiczne
13 sty 19:13
Delcik: "Witam! Zdaje sobie sprawę, że to nie forum chemiczne, aczkolwiek..."
13 sty 19:18