5sinx | ||
f(x) = | D: x∊R | |
2+cosx |
5(2cosx + 1) | ||
f'(x) = | ||
(2 + cosx)2 |
1 | ||
f'(x)=0 ⇔ cosx=− | ||
2 |
1 | 2π | 4π | ||||
cosx=− | ⇔ x= | +2kπ ∨ x= | +2kπ | |||
2 | 3 | 3 |
2π | ||
x∊(2kπ; | +2kπ) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie | |
3 |
2π | 4π | |||
x∊( | +2kπ; | +2kπ) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje | ||
3 | 3 |
4π | ||
x∊( | +2kπ; 2(k+1)π) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie | |
3 |
2π | ||
dla każdego x= | +2kπ masz maksimum lokalne | |
3 |
4π | ||
dla każdego x= | +2kπ masz minimum lokalne | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |