Geometria- trapezy
julia.lewandowska: Kąty rozwarte trapezu mają 120 i 150 stopni. Krótsza podstawa i krótsze ramię trapezu mają
jednakową długość, równą 5cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
Rozważ dwa przypadki.
13 sty 18:56
Janek191:

1)
| a | |
Mamy |
| = cos 60o = 0,5 ⇒ a = 1,25 |
| 2,5 | |
| h | | √3 | |
oraz |
| = sin 60o = |
| ⇒ h = 1,25 √3 |
| 2,5 | | 2 | |
h | | √3 | | 1,25 √3 | |
| = tg 30o = |
| = |
| ⇒ b = 3,75 |
b | | 3 | | b | |
x = 5 + a + b = 5 + 1,25 + 3,75 = 10
==============================
13 sty 19:15
Eta:

Trapez składa się z rombu o boku 5 i trójkąta prostokątnego AFD
a=15
2x= 2*5=10
13 sty 19:46
Eta:

2 przypadek
trapez składa się z trójkąta równobocznego ACD o boku długości 5
i trójkąta prostokątnego "ekierki" ABC ⇒ |AB|=2*5=10
To |EF|= x+y = 2,5+5= 7,5 cm
===============
13 sty 19:57
Eta:
| a+b | | 5+10 | |
lub |EF|= |
| = |
| = 7,5 cm |
| 2 | | 2 | |
13 sty 19:59