proste równolegle do prostych
SEKS INSTRUKTOR: Podaj przykład równania parametrycznego prostej prostopadłej do prostych k i l w punkcie ich
przeciecia
k:
x=t
y=1
z=1+t
l:
x= −s
y=2+s
z=1−s
punkt przeciecia wyszedł dla t=1 i s=−1 i jest to punkt (1,1,2)
teraz liczę wektor prostopadły do obu prostych, wiec jest to u x v, gdzie u i v to wektory
kierunkowe prostych
i wektor ten to (−1,−2,1), teraz znając to wstawiam do równania parametrycznego i
z:
x=1−t
y=1−2t
z=1+t
Czy dobrze to zrobilem?
13 sty 18:00
Pytający:
Policz jeszcze raz ten iloczyn wektorowy.
![](emots/2/../3/oczko.gif)
A i współrzędną z punktu przecięcia źle
przepisałeś.
13 sty 19:20
SEKS INSTRUKTOR: przeliczylem jesczze raz
z:
x=1−t
y= 1
z = 2+t
13 sty 19:28
Pytający:
13 sty 19:50