Punkt przecięcia prostych, płaszczyzna
SEKS INSTRUKTOR: Sprawdzenie. Znajdź punkt przecięcia prostych k i l, wyznacz równanie płaszczyzny do której
należą obie proste.
k :
x=−1+t
y=1
z=1+t
l:
x=3−s
y=s
z=5−s
punkt wspólny wyszedł mi dla t=3 i s=1 i jest to punkt P=(2,1,4)
Płaszczyznę wyznaczyłem tak:
Wyznaczyłem punkty
A należący do prostej k (−1,1,1)
B należacy do prostej l (3,0,5)
C należący do prostej l (1,2,3)
i żaden z tych punktów nie moze byc punktem przeciecia tych prostych
i liczę wektor u = AB, wektor v=AC i ich iloczyn wektorowy, który jest wektorem normalnym
płaszczyzny której szukam.
AB =(4, −1, 4)
AC =(2,1,2)
nie są one równoległe
iloczyn wektorowy wynosi (−6,0,6)
więc równanie płaszczyzny to
(x+1, y−1 , z−1) o (−6, 0, 6) ?
13 sty 17:05
Pytający:
Na końcu nie zapisałeś równania. Przyrównaj do zera i gitara.

I jako trzeci punkt śmiało mogłeś użyć punkt przecięcia prostych (to wektory kierunkowe dwóch
prostych przecinających się, więc nie mogą być równoległe):
APxBP=(3,0,−3)
13 sty 17:19
Adamm: chyba trochę zamieszałeś
wektory kierunkowe
v=[1, 0, 1],
u=[1, −1, 1]
vxu=[1, 0, −1]
i równanie płaszczyzny
1*(x−2)+0*(y−1)−1*(z−4)=0
x−z+2=0
13 sty 17:20
Adamm: tak jest najprościej
13 sty 17:20
SEKS INSTRUKTOR:
czyli spoko, ale da sie łatwiej
Dzieki
13 sty 17:24
SEKS INSTRUKTOR: Adamm, ale chyba wektor u =[−1,1,−1)
13 sty 17:28
Pytający:
To ten sam kierunek, tylko zwrot wektora przeciwny.
13 sty 17:30
SEKS INSTRUKTOR: dobrze, sprawdzilem i jednym i drugim wyszlo wiec fajnie

Dzięki
13 sty 17:57