matematykaszkolna.pl
LOGIKA. Jaką wartość logiczną ma zdanie Z, jeśli: Estera: !LOGIKA! Jaką wartość logiczną posiada zdanie oznaczone literą Z, jeśli jest prawdą, że: a) Z tworzy fałszywą koniunkcje z dowolnym zdaniem. b) Z tworzy fałszywą koniunkcje tylko z niektórymi zdaniami. c) Z tworzy prawdziwą koniunkcje z niektórymi zdaniami. d) Z tworzy prawdziwą alternatywę z dowolnym zdaniem. e) Z tworzy prawdziwą alternatywę z niektórymi zdaniami. f) Z tworzy fałszywą alternatywę z niektórymi zdaniami. g) Implikacja, której pierwszym członem (poprzednikiem) jest Z, jest zawsze prawdziwa. h) Implikacja, której drugim członem (następnikiem) jest Z, jest zawsze prawdziwa. i) Implikacja, której poprzednikiem Z jest niekiedy fałszywa. j) Implikacja, której następnikiem Z jest niekiedy fałszywa. k) Implikacja, której poprzednikiem jest Z, a następnikiem ~Z jest prawdziwa. l) Implikacja, której poprzednikiem jest Z, a następnikiem ~Z jest fałszywa. ł) Implikacja, której poprzednikiem jest ~Z, a następnikiem Z jest prawdziwa. m) Implikacja, której poprzednikiem jest ~Z, a następnikiem Z jest fałszywa. Nie zależy mi na rozwiązaniu tych wszystkich podpunktów, tylko wytłumaczenia mi jak mam to zrobić, bo niestety takich działań na zdaniach nie rozumiem, a profesor nam nie wytłumaczył, dlatego będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki
13 sty 17:01
Adamm: Z ∧ p ≡ 0 dla dowolnego p jeśli p jest fałszywe, to koniunkcja jest fałszywa jeśli p jest prawdziwe, to Z musi być fałszywe zatem Z jest fałszywe
13 sty 17:06
Adamm: to było a) b) Z może być zarówno prawdziwe jak i nie (podążając jak poprzednio) itd.
13 sty 17:07
iteRacj@: możesz pomóc sobie, tworząc tabelkę Z ¬Z T Z⇒T Z⇒¬Z −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 1 0 1 1 0 1 0 0 0 0 1 1 1 1 0 1 0 1 i odczytując wartość logiczną implikacji, wyciągać wnioski dotyczące wartości logicznej zdania oznaczonego literą Z widać, że w punkcie k) należy odpowiedzieć, że zdanie Z jest fałszywe, w l) że zdanie Z jest prawdziwe w g) należy odpowiedzieć, że zdanie Z jest fałszywe, w i) że zdanie Z jest prawdziwe
13 sty 21:00