z gory dziękuje
Karolina: w pewnym trojkącie prostokątnym wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli
przeciwprostokątną na odcinki długości 3 cm i 12 cm. oblicz długość tej wysokości?
3 lut 20:52
justka:
h = √3*12 = 6
3 lut 20:59
Karolina: a skad sie to wzielo ?
bo wynik ejst dobry tlyko jak to zrobilas?
3 lut 21:03
justka:

a
2 + b
2 = (x+y)
2
a
2 + b
2 = x
2 +2xy +y
2
x
2 = a
2 − h
2
y
2 = b
2 −h
2
a
2 + b
2 =a
2 − h
2 +2xy +b
2 −h
2
2h
2 = 2xy ⋀ h>0⇒ h =
√x*y
3 lut 21:16
Karolina: skomplikowane trocheee.. a da sie to jakos zrobic z podobienstwa trojkatow?
3 lut 21:20
justka:
korzystasz tylko z tw. Pitgorasa
3 lut 21:21
Karolina: no wiem znam to ...
tlyko np skad jest x kwadrat = a kwadrat − h kwadrat ?
3 lut 21:23
Bogdan:
| | h | | x | |
Z podobieństwa trójkątów: |
| = |
| ⇒ xy = h2 |
| | y | | h | |
3 lut 21:25
justka:
stosujesz tw. Pitagorasa do mniejszego tr. prostokątnego : a2 = h2 + x2
3 lut 21:26
Karolina: to nie wiem czy czegos chyba nie pomylilas w tym wzorze...
ale ok i tak dzieki za rozwiazanie zadasnia
3 lut 21:30