sara: proszę o pomoc w rozwiązaniu. Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu o krawędzi
bocznej 14 cm o krawędzi podstawy 8 i 10 cm. Pomyślałam, że można by policzyć przekątną
podstawy, którą stanowi prostokąt. Dzięki temu w prostopadłościanie utowrzy się trójkąt
prostokątny o przeciwprostokątnej stanowiącej przekątną graniastosłupa. A dalej policzy
się z pitagorasa, ale wychodzą mi tak kosmiczne liczby, że zwątpiłam, może ktoś
przeprowadzić mnie przez rachunki?
12 lis 17:07
karloz: a jakie Ci kosmiczne liczby wychodzą? popatrz jeszcze raz na spokojnie na rachunki. może
gdzieś coś zgubiłaś...
12 lis 17:09
bingo:
d = 6
√10 cm

tak miałowyjść

?
12 lis 17:26
sara: nie wiem nie mam odpowiedzi

ale Twój wynik jest na pewno bardziej cywilizowany, pewnie
mam błąd w rachunkach policze po raz 5.... dzięki.
12 lis 17:50
bingo:
z pierwszego Δ-ta d
2 = 64 + 100 = 164
z drugiego D ---- przekątna prostop.
D
2 = h
2 + d
2 → D
2 = 196 + 164 → D
2 = 360 → D= 6
√10
12 lis 17:58