matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Michał:
Czy dobrze policzyłem tą granicę? lim
5πx
x−−−>1 ln(sin(
)/log
5
x
2
/ to główna kreska ułamkowa
0
Dostaję wyrazenie [
] i korzystam z de L'Hospitala liczę pochodną:
0
1
= [
cos(5πx/2) * 5πx/2]/[x ln5]
sin(5πx/2)
Licznik dąży do 0, mianownik do ln5, czyli wynik to 0? Nie pomyliłem się nigdzie?
13 sty 16:39
Basia:
lnx
1
(log
5
x)' = (
)' =
ln5
x*ln5
wyniku to akurat nie zmienia
13 sty 17:02