Pochodne czastkowe, pochodne drugiego rzedu, maximum, minimum, saddle point
Natalia: Funkcja dwoch zmiennych, minimum, maximum lokalne etc. Studia.
Rozwaz funkcje f(x,y)=ln(1+x
2y)
a.) Znajdz dziedzine (znalazlam, dziedzina to x=0 lub (x inne niz 0 i y= −
1x2 <− minus
jeden na x kwadrat)
b.) Wykaz, ze critical points (te dla ktorych pochodna czastkowa x i i pochodna czatkowa y jest
0) sa wszystkimi punktami na osi y. − Rozwiazalam.
c.) Pokaz, ze the second−derivative test fails (to gdzie bada sie czy pochodna czastkowa
drugiego rzedu wzgledem x, wzgledem y, wzgledem x i y jest wieksza/mniejsza/rowna 0.)
Chodzi o podpunkt c, znalazlam pochodne drugiego rzedu, ale nic mi z nich nie wynika, moze
pomylilam sie w obliczeniach, nie wiem

Ktos pomoze?
Pozdrawiam