granica
Michał: Oblicz granicę:
Ktoś mi pomoże jak rozpoznać? Bo wynik to prawdopodobnie 0+
13 sty 16:16
Michał: Kreski ułamkowej nie widać, w każdym razie 1 to licznik reszta to mianownik
13 sty 16:17
Lech: lim cos(3x
2) = 1 , dla x → 0,
| | 1 | |
Wiec lim |
| = 1 , dla x →0 |
| | cos(3x2) log 10 | |
13 sty 17:49
13 sty 18:47
Lech: | | 1 | |
W tym przypadku lim (...) = |
| = .... |
| | ln 10 | |
Zapis log 10 uzywa sie do okreslenia logarytmu dziesietnego ( przewaznie )
Zapis ln 10 uzywa sie do okreslenia logarytmu naturalnego .
13 sty 20:02